Huidtherapie en Oedeemtherapie in Arnhem en Doetinchem
Gecertificeerd hbo-therapeuten
Huidtherapeuten en oedeemtherapeuten

Een diepe ontsteking

Een abces is een met pus gevulde holte die zich kan vormen in verschillende delen van het lichaam, meestal als gevolg van een infectie. Het kan zich ontwikkelen in de huid. Het lichaam vormt een abces als een afweermechanisme om de verspreiding van de infectie tegen te gaan. Abcessen zijn pijnlijk, gezwollen en vaak rood van kleur, en vereisen meestal medische behandeling.

 
De symptomen van een abces kunnen variëren afhankelijk van de locatie en de ernst van de infectie. Algemene symptomen zijn:
- Rode, gezwollen bult: een zichtbaar abces op de huid kan pijnlijk zijn, warm aanvoelen en gevoelig zijn bij aanraking
- Pijn: dit kan variëren van mild tot ernstig, afhankelijk van de grootte en locatie van het abces
- Koorts en koude rillingen: dit duidt op een ernstigere infectie
- Algehele malaise: een gevoel van ziek zijn, vermoeidheid of zwakte kan optreden

 

Hoe ontstaat een abces?

Een abces ontstaat meestal door een bacteriële infectie, hoewel schimmels of parasieten in zeldzame gevallen ook een rol kunnen spelen. De meest voorkomende bacteriën die abcessen veroorzaken zijn stafylokokken en streptokokken. Deze bacteriën kunnen het lichaam binnendringen via een wond, een gebroken huid of een geïnfecteerde tand. Het immuunsysteem reageert door witte bloedcellen naar de infectiebron te sturen, wat leidt tot de ophoping van pus, dat bestaat uit dode cellen, bacteriën en weefselresten.

 

Behandeling van een diepe ontsteking

Huidtherapeuten behandelen ontstekingen als gevolg van Acne, dan worden er Acnebehandelingen uitgevoerd zoals een Dieptereiniging en Peelings. Een diep abces zelf wordt niet door de Huidtherapeut behandeld. Wel kan de Huidtherapeut en Oedeemtherapeut een rol spelen in het behandelproces. Zoals wanneer er sprake is van vochtophoping (oedeem) of littekenweefsel. Dit kan gedaan worden losstaand of in samenwerking met de Fysiotherapeut of arts.

 
De behandeling hangt af van de grootte, locatie en ernst. Kleine abcessen kunnen soms vanzelf leeglopen, maar medische interventie is vaak nodig om complicaties te voorkomen.
1. Incisie en drainage: de meest gebruikelijke behandeling voor een groot of pijnlijk abces is om het chirurgisch te openen en de pus af te voeren. Dit wordt meestal gedaan door een arts onder lokale verdoving.
2. Antibiotica: als de infectie zich heeft verspreid of als het abces zich op een moeilijk bereikbare plaats bevindt, kunnen antibiotica worden voorgeschreven om de onderliggende bacteriële infectie te bestrijden.
3. Warm kompres: bij kleinere, oppervlakkige abcessen kan het aanbrengen van een warm kompres helpen om de pus naar de oppervlakte te brengen en het abces sneller te laten rijpen.

error: © Huidtotaal - kopiëren is verboden