Huidtherapie en Oedeemtherapie in Arnhem en Doetinchem
Gecertificeerd hbo-therapeuten
Huidtherapeuten en oedeemtherapeuten

Aambeien, wat zijn dat?

Aambeien, ook wel hemorroïden genoemd, zijn gezwollen aderen in de anus en onderste rectum. Het zijn eigenlijk een soort spataderen. Deze plekjes kunnen voorkomen in de endeldarm (inwendig) of rondom de anus (uitwendig). Ze kunnen meerdere klachten geven: jeuk of irritatie in de anale regio, pijn, ongemak, zwelling of een knobbel rond de anus of bloedingen geven. Veel volwassenen hebben er last van. Ze kunnen door verschillende dingen veroorzaakt worden maar soms is de oorzaak niet bekend.

 

Hoe ontstaat een aambei?

De aderen in de endeldarm en rondom de anus rekken gemakkelijk uit of zwellen op als deze onder druk komen te staan. Verhoogde druk kan ontstaan door:

 
- Hard en lang persen tijdens de stoelgang
- Chronische diarree of constipatie
- Overgewicht
- Zwangerschap
- Anale geslachtsgemeenschap
- Vezelarm dieet
- Zwaar tillen

 

Behandeling van aambeien

Aambeien worden niet door de huidtherapeut behandeld. Er zijn verschillende middelen voor thuisgebruik verkrijgbaar bij de drogist. Ook is het van belang om de druk op de darmen te verminderen. Let hierbij op de oorzaken zoals hierboven beschreven. Als de klachten bij het gebruik van de thuisproducten en adviezen niet verminderen of wanneer pijn en bloeden toeneemt, raadpleeg dan de huisarts.

error: © Huidtotaal - kopiëren is verboden