Huidtherapie en Oedeemtherapie in Arnhem en Doetinchem
Gecertificeerd hbo-therapeuten
Huidtherapeuten en oedeemtherapeuten

Ik heb last van rozige huidstriemen

Heb je last van ingezonken of vlakke striemen in je huid die paars, rood, rozig of wit van kleur zijn? Dan kan het zijn dat je last hebt van striae (ook wel huidstriemen of stretchmarks genoemd). De huid kleurt zo en wordt lijnvormig omdat er sprake is van weefselverlies op plekken waar de huid onder druk is komen te staan. Eigenlijk zijn het dus een soort littekens. Naast dat striae vaak cosmetisch storend is kan ook de huid zelf onprettig aanvoelen doordat deze plaatselijk wat dunner is geworden.

 

Welke factoren spelen een rol bij het ontstaan van striae?striae huidstriemen huidtherapie

  • Veel rek en druk op de huid
  • Geslacht
  • Leeftijd
  • Hormonen
  • Erfelijkheid

 
De witrozige lijnen worden vaak gezien op plekken waar de huid best wat te verduren heeft gehad. Denk hierbij aan rek die op de huid komt te staan bij zwangerschap (vooral na de 5e maand), toename van spiermassa of gewicht. Het is ook bekend dat het vaker wordt gezien bij vrouwen dan bij mannen, en dan ontstaat het met name in de leeftijd van 10 tot 16 jaar. Vermoedelijk speelt de hormoonverandering hier een rol bij. Daarnaast kan erfelijkheid bijdragen aan het ontstaan.
 


De behandeling van huidstriemen

Striae kan storend zijn. De ene persoon kan er meer of minder fysieke hinder van ondervinden dan de ander. Ook uiterlijke en/of psychosociale klachten kunnen verschillen per persoon. Bij Huidtotaal wordt het behandelplan daarom op de individu afgestemd. Het is belangrijk om te weten dat striae, net als andere littekens, nooit geheel zullen verdwijnen. De behandeling zal er dan ook op gericht zijn de striemen op te laten vallen door de kleur en de huidtextuur te verbeteren. De mogelijkheden die bij Huidtotaal aangeboden worden voor behandeling zijn littekenbehandeling (bindweefselmassage), LPG Endermologie
Micro-needling (Dermapen), peelings en camouflagetherapie.

 

Wat kun je er zelf naast huidtherapeutische behandeling aan doen?

  • Masseer thuis ook zelf de huid (je krijgt hier tips voor)
  • Was je huid niet te vaak, vooral niet met irriterende en uitdrogende producten (tijdens de behandeling krijg je advies over wassen en producten)
  • Net zoals wassen, smeer je huid niet in met irriterende producten, dit maakt het vaak erger
  • Gebruik producten zoals voorgeschreven door de huidtherapeut, dermatoloog of huisarts
  • Bescherm de huid tegen zonlicht (gebruik een zonnebrandcrème met factor 30 of 50)

 
Het is altijd raadzaam speciale verzorgingsproducten te gebruiken. Tijdens het intakegesprek of in de loop van het behandeltraject zal je hierover geïnformeerd worden. De producten zijn verkrijgbaar bij Huidtotaal, in de webshop of op recept af te halen bij de apotheek.
 
© Huidtotaal

error: © Huidtotaal - kopiëren is verboden