Kliniek voor huidtherapie en oedeemtherapie
Dermapen Micro-needling Huidtotaal

Dermapen of micro-needling, wat is dat?

Dermapen oftewel micro-needling behandeling

Micro-needling is een behandelmethode waarbij met behulp van een speciale naaldtechniek kleine minuscule gaatjes in de huid worden gemaakt. Het is een geavanceerde techniek die bij veel verschillende indicaties kan worden ingezet, bijvoorbeeld bij huidverjonging, acnelittekens, pigmentatieproblemen en striae (striemen).

 

Wat doet behandeling met de dermapen?

Door de minuscule gaatjes die in de huid worden gemaakt, maakt de huid tijdens het herstel groeifactoren aan die zorgen dat meer collageen en elastine wordt aangemaakt. Dit resulteert in een stevigere en gladdere huid. Het kan onder andere worden ingezet bij acne-littekens, fijne lijntjes, grove poriën, huidveroudering, littekens, striae en zonschade.

 

Voor de behandeling

Tijdens een vrijblijvend intakegesprek bij Huidtotaal wordt de huid bekeken en uw wensen en verwachtingen besproken. In sommige gevallen is het verstandig de huid thuis voor te bereiden. Dit kan door middel van een speciale gel of crème waarin een lage concentratie zuur zit. Ook is het belangrijk de huid goed te beschermen tegen zonlicht. Dit moet gedurende 2 weken voor de micro-needling behandeling tot minimaal 2 weken na het beëindigen van het behandeltraject. De zonnebrandcrème dient gedurende het gehele behandeltraject gebruikt te worden. Een factor van minimaal 30 wordt aangeraden, die geschikt is voor zowel UVA als UVA straling. Vervolgens wordt een behandelplan op u persoonlijk afgestemd. Een behandeling wordt uitgevoerd met een tussenpoos van 2 tot 4 weken. Het aantal behandelingen verschilt per persoon. Dit hangt af van het resultaat dat door de behandeling behaald wordt en waar u zelf tevreden mee bent. Ook dit zal tijdens de intake met u worden besproken.

 

Tijdens de behandeling

Eerst wordt het gebied gereinigd, alvorens een serum aangebracht, die als tussenstof fungeert. Vervolgens wordt gestart met de dermapen-behandeling. Er kan een warm, branderig, tintelend of jeukend gevoel optreden. Het is mogelijk om de huid vooraf te verdoven met 5% lidocaïne/prilocaïne-crème (EMLA). Na de behandeling wordt de huid verzorgd met een serum of nabehandelingscrème.

 

Na de behandeling

Na de behandeling kan de huid er wat rood uit zien en wat warm aanvoelen. Dit kan enkele dagen aanhouden. Mocht hier behoefte aan zijn mag u uw huid thuis koelen met een schoon koelkompres (coolpack). Het is mogelijk dat de huid gaat schilferen en in een enkel geval kunnen er korstjes ontstaan. Het is belangrijk niet aan eventuele velletjes of korstjes te zitten en de gekregen thuisadviezen goed op te volgen.

 

Afspraak maken

Neem voor het maken van een afspraak voor een dermapen-behandeling contact op via arnhem@huidtotaal / doetinchem@huidtotaal.nl of telefonisch via 0850043186.
Meer lezen over micro-needling? Kijk dan hier. Neem voor meer informatie bij huidverbetering, acnetherapie of pigmentbehandelingen contact op met de zorgverzekeraar.

 
 

Huidtotaal Huidkliniek Huidtherapie Oedeemtherapie Doetinchem

Huidtotaal Huidtherapie en Oedeemtherapie Doetinchem

NIEUW Huidtotaal Huidkliniek Doetinchem

Vanaf oktober 2019 start Huidtotaal Huidkliniek tevens een locatie in Doetinchem. Dit vanwege de groeiende vraag naar professionele huid- en oedeemtherapeutische behandelingen in de Achterhoek. De praktijk is gevestigd aan de Grutbroek 30 in Doetinchem. Deze locatie is gemakkelijk bereikbaar en heeft gratis parkeerplaatsen bij de ingang.

 

Uitsluitend gecertificeerd hbo huidtherapeuten en oedeemtherapeuten

Het team van Huidtotaal bestaat zowel voor locatie Arnhem als Doetinchem uit uitsluitend gecertificeerde Huidtherapeuten en Oedeemtherapeuten die de 4-jarige hbo-opleiding Huidtherapie en Oedeemtherapie afgerond hebben. De therapeuten staan ingeschreven bij het Kwaliteitsregister Paramedici en zijn aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten

 

Huidtherapie en Oedeemtherapie in Doetinchem

Huidtotaal biedt op locatie Doetinchem verschillende behandelingen huidtherapie en oedeemtherapie aan. Denk hierbij aan:

- Acnebehandelingen
- Anti-aging
- Camouflagetherapie
- Coagulatie
- Elektrische epilatie
- Littekenbehandelingen
- LPG Endermologie
- Lymftaping
- Manuele lymfedrainage
- Micro-needling (dermapen)
- Nazorg kanker
- Peelings
- Pigmentbehandelingen
- Therapeutische elastische kousen (steunkousen)
- Zwachtelen

 

Afspraak maken

Neem voor het maken van een afspraak contact op via doetinchem@huidtotaal.nl of neem telefonisch contact op 0850043186.

 

Stuur een bericht voor locatie Doetinchem

 • MaandagGesloten
 • DinsdagGesloten
 • Woensdag09:00-17:00
 • Donderdag09:00-17:00
 • Vrijdag09:00-17:00
 • ZaterdagGesloten
 • ZondagGesloten
Zonbescherming

Zonbescherming; bescherm je huid!

Zonbescherming

Ook al komt het steeds meer onder de aandacht; op sociale media, in het nieuws en op scholen, toch weet een groot deel van de mensen niet dat zonbescherming echt heel erg belangrijk is. Daarnaast denken we vaak dat een lage factor voldoende is voor de hele dag of dat het flesje van vorig jaar dit jaar ook nog wel gebruikt kan worden.

 

Hoe werkt zonbescherming?

Zonnebrandcrèmes en sprays werken door de actieve stoffen die erin zitten. Deze absorberen de ultraviolette (UV) stralen of reflecteren ze. De stoffen die UV-stralen absorberen zorgen ervoor dat de slechte straling niet dieper de huid in gaat. De reflecterende stoffen zorgen ervoor dat de straling je huid niet in gaat.
Deze ingrediënten kunnen naast de bekende zonbeschermingsproducten ook verwerkt zitten in make-up zoals foundation of poeder.

 

Soorten UV-straling

Er zijn verschillende soorten stralingen van de zon, namelijk UVA, UVB en UVC. Om de laatste hoeven we ons niet zo'n zorgen te maken, maar wel om UVA en UVB. UVB is de schuldige van het veroorzaken van huidkanker en UVA wat betreft vroege huidveroudering en huidschade (die op den duur kanker kan worden).
Ze zijn gemakkelijk te onthouden; UVBurning = verbranden en UVAging = verouderen.
Vanwege de schadelijke effecten is het belangrijk dat we goed weten hoe we ons moeten beschermen tegen deze straling.

 

SPF zonbescherming

SPF staat voor Sun Protection Factor. Dit is een factor die de mate van zonbescherming van het product aangeeft. Ieder zonproduct met SPF beschermt in ieder geval tegen UVB maar ook is het belangrijk dat erop vermeld staat dat het een UVA-bescherming bevat. Dit zit gelukkig in steeds meer producten.
Vaak is het onduidelijk hoe de SPF precies werkt. Het is als volgt; verbrand je zonder zonbescherming na zo'n 10 minuten? Dan kun je berekenen dat je met SPF 30 zo'n 300 minuten in de zon kunt zijn zonder te verbranden. De rekensom is dus de factor maal 10. Omdat een product nooit 100% garantie biedt tegen zonverbranding (je slaat wat plekjes over, gebruikt te weinig, je kleding schuurt, transpireert of zwemt), is het toch verstandig om je binnen de berekende minuten het product opnieuw aan te brengen. De regel is om je gezicht en lichaam iedere 2 uur opnieuw in te smeren, ook wanneer je zonproduct waterbestendig is.
Gebruik voor je gezicht minimaal SPF 30 en voor je lichaam minimaal SPF 15. Onder factor 15 wordt er niet voldoende UVB-straling afgeweerd.

 
 
Het KNMI geeft dagelijks een verwachting van de zonkracht, deze kun je hier vinden. Wil je meer weten over zonkracht kijk dan op deze pagina van het KNMI.

Omega 3 en de huid

Is Omega 3 goed voor de acnehuid?

Voeding en de huid

Dat voeding een grote invloed heeft op de huid, is iets waar ik het al vaker over heb gehad. Natuurlijk heeft de één een grotere kans op bijvoorbeeld acne dan de ander. Toch komt dit niet alleen maar door erfelijkheid, zoals vaak gedacht wordt, maar grotendeels door ons 'Westerse' dieet. We krijgen teveel verkeerde voedingsstoffen binnen die de huidcellen behoorlijk in de war schoppen. Uit onderzoek is gebleken dat niet-westerse landen een ander dieet hebben en daar mensen veel minder gauw een puistje krijgen.

 

Omega-vetten

Omega 3 is een soort vet dat ook wel onverzadigd vet of vetzuur genoemd. Het getal dat erachter staat geeft aan in hoeverre het vet onverzadigd is. Omega 3 is het gezondste vet en een heel fijn voor de huid want het werkt namelijk ontstekingsremmend. Het andere bekende vet, omega 6, moet je ook binnenkrijgen maar het liefste niet teveel. Als je er veel van neemt kun je juist huidontstekingen krijgen.

 

Omega 3 en 6 in balans

Een heel groot verschil is de balans in omega. Dit is bijvoorbeeld in vis maar ook in gefrituurd voedsel te vinden, alleen dan net twee andere varianten. Zo is vis rijk aan omega 3 en een vette hap aan omega 6.
De vroegere leefstijl van de mensen zorgde voor een balans tussen deze twee omega's, namelijk 1 op 1. Onze huidige leefstijl heeft dit helemaal uit balans gebracht en is de verhouding eerder 1 op 20. En het effect hiervan is dus te zien aan onze huidproblemen...

 

Het effect van omega 3 op acne

Wat het effect van omega 3 op acne is, is afhankelijk van de hoeveelheid dat je van dit vet binnenkrijgt en de balans hiertussen met omega 6 (zie hierboven).
Om meer omega 3 binnen te krijgen kun je deze voedingsmiddelen nemen:
- Vette vis: zalm, haring, makreel, sardientjes, sorel
- Noten: walnoten, pinda’s, amandelen en hazelnoten
- Plantaardige oliën: lijnzaadolie (niet verwarmd), walnootolie, hennepolie, koolzaadolie en olijfolie
- Groene bladgroenten en koolsoorten
- Sommige vlees- en eierensoorten
- Margarines met toegevoegde omega 3

 

Visolie-capsules bij acne

Lukt het je niet om voldoende gezonde vetten binnen te krijgen via je voeding? Dan zijn visolie-capsules een goede aanvulling.
Afhankelijk van het type capsule zijn vaak 1 of 2 capsules per dag voldoende. Deze informatie vind je op de verpakking van het product. Kijk wel altijd of dit goed past in je dieet of in combinatie met andere supplementen of medicatie.

Huidtotaal Huidkliniek Huidtherapie Oedeemtherapie Doetinchem

Huidtherapie en oedeemtherapie in Doetinchem

Doetinchem vestiging Huidtotaal Huidkliniek voor huidtherapie en oedeemtherapie

Huidtotaal Huidkliniek Doetinchem is gevestigd aan de Grutbroek 30 op het "Keppelseweg Bedrijventerrein" in Doetinchem. Dit bedrijventerrein ligt tussen de wijk De Huet en Doetinchem centrum in. Een plek die ook voor de omliggende plaatsen zoals Langerak, Wehl, Kilder, Braamt, Hummmelo, Hengelo, Laag-Keppel, Hoog-Keppel, Terborg, Gaanderen, Didam en Zeddam goed bereikbaar is.
Deze locatie is zowel lopend als met de fiets, het openbaar vervoer en per auto goed te bereiken.
De ruimte waarin Huidtotaal is gevestigd, is een bedrijfsverzamelgebouw. Huidtotaal zit hierin met de praktijk gelijk vooraan aan de linkerkant.
 

Huidtotaal Doetinchem Route

 
Per voet of met de fiets
Vanuit de verschillende wijken en vanaf het bus- en treinstation zijn er tot aan de praktijk voet- en fietspaden aanwezig. Vanaf bijvoorbeeld de Keppelseweg of de Energieweg loop je het Zaagmolenpad of de Plakhorstweg in om vervolgens naar de Grutbroek te lopen.
 

Per auto
Per auto is de praktijk vanuit Doetinchem goed te bereiken omdat het bedrijventerrein van de Grutbroek aan een van de grotere hoofdwegen ligt die door de stad lopen. Voor Huidtotaal is er een tiental gratis parkeerplaatsen waar de auto voor onbepaalde tijd geparkeerd mag worden.
 

Per trein
Op station Doetinchem centraal en Doetinchem De Huet, in de aangrenzende wijk De Huet, stopt en vertrekt ieder kwartier een trein. De treinen rijden op het traject Winterswijk-Arnhem en vice versa. Vanaf het station neem je de bus of loop je via de Energieweg of Keppelseweg naar de praktijk.
 

Per bus
De twee dichtstbijzijnde busstops zijn bushalte Den Ooiman en bushalte Tweede Loolaan. Vanuit hier is het ongeveer 10 minuten lopen naar de praktijk. Je kunt bij de stations op de bus stappen of via een andere aansluiting in Doetinchem.
 

 
Plan je reis eenvoudig met behulp van deze routeplanner. Kies hierbij de gewenste vervoersmethode zoals auto, trein, bus, fiets of lopend.

 

Maak een afspraak bij Huidtotaal Huidtherapie en Oedeemtherapie in Doetinchem

Wil je een afspraak maken? Neem dan contact op per e-mail via doetinchem@huidtotaal.nl, telefonisch via 085 004 3186 of vul het contactformulier op de website in.
 

Gerstekorrels (milia)

Wat zijn gerstekorrels precies?

Gerstekorrels; harde witte bultjes in het gezicht

Een gerstekorrel, in het Latijn ‘milium’, is een klein wit bultje in de huid. Meestal zitten er een paar bij elkaar en zie je ze op de neus, kaaklijn, kin en rondom de ogen maar ze kunnen ook op andere plekken voorkomen. Ze ontstaan wanneer de huidschilfers verstopt raken onder het huidoppervlak. Hier hoopt het stofje keratine zich op en kan er niet meer uit. Er ontstaat een hard wit bultje.
Gerstekorrels komen het meest voor bij pasgeboren baby’s. Maar liefst de helft van de baby’s heeft de eerste maand na de geboorte gerstekorrels op de kin. Toch komen deze bultjes niet alleen bij baby’s voor maar zien we ze ook bij kinderen, jongeren en volwassenen.

Gaan gerstekorrels vanzelf weg?

De bultjes worden op ten duur door het lichaam zelf opgeruimd. Blijven ze lang aanwezig, dan kan behandeling nodig zijn. Ook zijn er een aantal dingen die je zelf kunt doen om het herstelproces te versnellen en ervoor te zorgen dat ophopingen minder kans krijgen.

Gerstekorrels laten verwijderen door de huidtherapeut

Tijdens het intakegesprek wordt de huid bekeken en krijg je uitleg over de huidtherapeutische behandeling en thuisadviezen. De huidtherapeut verwijderd gerstekorrels door de huid te ontsmetten en een kleine opening te creëeren in het bultje. Dit wordt gedaan door een minuscuul sneetje te maken met het puntje van een steriele naald. Door de opening kan het korreltje uit de huid gewipt worden. Door deze specifieke techniek beschadigt de omliggende huid niet en is er minder kans op littekens of verkleuringen van de huid. Soms is het nodig om de huid eerst voor te bereiden met een peeling om deze minder stug te maken. De gerstekorrel kan dan beter bereikt worden en is er minder kans op nieuwe bultjes.

Wat kun je doen om gerstekorrels te voorkomen?

 • Blijf zoveel mogelijk van je huid af: krab, wrijf, pluk of duw niet
 • Krab bultjes niet kapot of druk ze niet zelf uit: je nagels kunnen de huid beschadigen waardoor littekens kunnen ontstaan
 • Gebruik geen make-up die de huid verstopt (staat vaak op de verpakking)
 • Was je huid niet te vaak, vooral niet met irriterende en uitdrogende producten (tijdens de behandeling krijg je advies over wassen en producten)
 • Net zoals wassen, smeer je huid niet in met irriterende producten, dit maakt het vaak erger
Oktober Borstkanker-maand

Oktober Borstkanker-maand

Oktober Borstkanker-maand

Ieder jaar staat de hele maand oktober wereldwijd in het teken van aandacht voor borstkanker. Bij deze wereldwijde actie zijn duizenden organisaties betrokken. Deze proberen het bewustzijn van het risico op borstkanker en het belang van onderzoek en educatie uit te lichten. Niet alleen instanties, ziekenhuizen en klinieken nemen hieraan deel maar ook jijzelf kunt een rol spelen door Pink Ribbon, Borstkankervereniging Nederland en KWF Kankerbestrijding te steunen. Naast een donatie of vrijwilligerswerk kun je bijvoorbeeld de bekende Pink Ribbon-armband kopen of een speciale bos bloemen meenemen uit de supermarkt of loop je de run mee.

 

Waarom is aandacht voor borstkanker zo belangrijk?

Borstkanker is de tweede meest voorkomende vorm van kanker in Nederland. Jaarlijkse krijgen ongeveer 109.500 mensen kanker. Zo’n 15.000 daarvan krijgen kanker in de borst. Het grootste deel hiervan is vrouw. Toch komt het ook bij mannen voor, iets dat niet veel mensen weten.

 

Gevolgen van borstkanker

Er zijn verschillende behandelingen zoals een operatie, chemotherapie, hormoontherapie en bestraling. Hierdoor kunnen meerdere klachten ontstaan. Bijvoorbeeld vermoeidheid, geheugenproblemen en botontkalking maar ook zenuwpijn, littekens en lymfoedeem. Deze laatste drie kunnen behandeld worden door de huidtherapeut en oedeemtherapeut. Dit wordt gedaan door oedeemtherapie en littekentherapie. Hoe sneller er behandeld wordt, des te sneller klachten verminderen. Daarom is het van belang dat borstkankerpatiënten en naasten hiervan op de hoogte zijn. Lees meer over borstkanker en late gevolgen op deze pagina.

Meer weten over borstkanker? Bekijk dan eens de website van de Borstkankervereniging Nederland.

 

Disclaimer: Alle rechten van intellectuele eigendom betreffende deze werken (teksten, foto’s, e.d.) liggen bij Huidtotaal en haar licentiegevers.
Kopiëren, verspreiden en elk ander gebruik van deze werken is niet toegestaan zonder schriftelijke toestemming van Huidtotaal, behoudens en slechts voor zover anders bepaald in regelingen van dwingend recht (zoals citaatrecht), tenzij bij specifieke werken anders aangegeven is.

plantaardige eiwitten

Eiwitten en de huid: dierlijk of plantaardig?

Veel mensen eten iedere dag vlees en zuivel. We doen dit omdat we het lekker vinden en omdat we het belangrijk vinden om voedingsstoffen zoals eiwit binnen te krijgen. In de vorige blog beschreef ik het al: zuivel kan helaas in bepaalde gevallen een negatieve invloed hebben op de huid, evenals (overmatige) vleesconsumptie. In zowel magere als volle zuivel zit een stofje genaamd IGF-1. Dit is een insuline-achtige groeifactor. Deze stof is vergelijkbaar met insuline, verstoort de bloedsuikerspiegel en kan zorgen voor een verhoogde aanmaak van talg. Talg is de vettige substantie die de poriën doet verstoppen. Ook kan het zorgen voor intolerantie en de huid behoorlijk irriteren, zoals bij eczeem.
Maar hoe zit dat dan met eiwitten als je zuivel en vlees weg laat uit je dieet voor je huid, krijg je er dan nog wel voldoende van binnen?

 

Moeten we vlees eten en zuivel consumeren voor eiwitten?

Nee. Om te beginnen, alle eiwitten zijn afkomstig uit planten. Alle bestaande eiwitten worden door planten geleverd. Het is dus niet nodig om dierlijk weefsel of verwante dierlijke dingen, zoals zuivel, te consumeren om je eiwitten aan te vullen.
Alleen planten kunnen stikstof uit de lucht halen, de moleculen opbreken en de stikstof gebruiken voor aminozuren die op hun beurt weer eiwitten maken. Alle eiwitten van een dier zijn dus eigenlijk gerecyclede plantaardige eiwitten.

 

Eiwitten uit groenten en peulvruchten

Het is het beste om je eiwitten via planten binnen te krijgen. Plantaardige eiwitten hebben een groter en gunstiger effect op onze fysiologie. Als je een dieet hebt met voldoende calorieën en bijvoorbeeld bruine rijst en broccoli, dan krijg je er genoeg van binnen. Dan krijg je genoeg eiwitten in kwaliteit en kwaliteit. In 200 calorieën bruine rijst en broccoli zit 80 gram aan eiwitten. En je krijgt de aminozuren binnen die zo belangrijk zijn voor een goede gezondheid. Groenten en peulvruchten, en dan met name de groene varianten, zitten vol eiwitten. Eiwitten krijg je dus eigenlijk ongemerkt al best gemakkelijk binnen met je normale dagelijkse voeding!

 

Zuivelvervangers

Mis je toch zuivel in je dieet? Bijvoorbeeld de kwark als ontbijt, een glas melk bij de lunch of kaas als smaakmaker? Kijk dan eens in supermarkt in de (koel)schappen naast de gewone zuivelproducten. Daar zie je melken zoals geitenmelk, amandelmelk, hazelnootmelk, havermoutmelk, cashewmelk, rijstmelk en kokosmelk. Ook vind je in de reguliere supermarkt zuivelvervangers voor yoghurt en kwark. Denk bijvoorbeeld aan geitenyoghurt of kokoskwark. Houd je van een plak kaas op brood? Dan zijn de plakken (jonge of oude) geitenkaas erg lekker. Als smaakmaker over de pasta is feta of schapenkaas zoals Peco­ri­no Ro­ma­no heel geschikt. Voor je het weet mis je de koemelk niet eens meer!

 

Liever geen soja

Misschien is het je al opgevallen dat in het rijtje zuivelvervangers soja ontbreekt. Soja is helaas niet voor iedereen een goede vervanger voor zuivel. Zeker wanneer het gaat om huidproblemen zoals acne. De samenstelling van soja lijkt veel op het vrouwelijke hormoon oestrogeen, iets dat bij sommige mensen net zoals de anticonceptiepil op basis daarvan juist voor verstoppingen en ontstekingen zorgt.

 
Meer weten over voedingsstoffen en gezondheid? Bekijk dan eens deze (Netflix) documentaire of boeken: “What the health”.

 

Disclaimer: Alle rechten van intellectuele eigendom betreffende deze werken (teksten, foto’s, e.d.) liggen bij Huidtotaal en haar licentiegevers.
Kopiëren, verspreiden en elk ander gebruik van deze werken is niet toegestaan zonder schriftelijke toestemming van Huidtotaal, behoudens en slechts voor zover anders bepaald in regelingen van dwingend recht (zoals citaatrecht), tenzij bij specifieke werken anders aangegeven is.

Voedingsstoffen en de huid

Slechte voedingsstoffen voor de huid

Welke voedingsstoffen zijn slecht voor de huid? Is een vraag die ik bijna wekelijks gesteld krijg in mijn praktijk of online.
Je verwijdert je make-up en wast je gezicht iedere dag, zoals overal aangeraden wordt. Toch is de huidconditie nog niet optimaal; heeft het geen gezonde teint en huidproblemen blijven aanwezig. Hoe kan dat? Nou, niet alleen wat je op je huid smeert bepaalt veel voor de huidconditie maar ook wat je in je lichaam stopt speelt een grote rol. De voedingsstoffen die je neemt, weerspiegelen zich op de huid.

Om je een eindje op weg te helpen bespreken we hieronder een aantal voedingsstoffen waarvan je het beste wat meer afstand kunt nemen als je last hebt van huidproblemen. Niet al deze stoffen hoeven per se bij jou van toepassing te zijn. Vermijd ze daarom niet allemaal rigoureus uit je dieet, maar test ze stuk voor stuk een periode uit om te kijken wat het resultaat daarvan is.

 

Zuivel

Zuivel is iets dat voor veel mensen in Nederland een standaard dagelijkse voedingsstof is. Kwark als ontbijt, een glas melk en een boterham met kaas als lunch en een bakje yoghurt of vla na het avondeten. We beschouwen het als een gezonde voedingsstof. Toch is dat laatste niet helemaal waar, zeker als het gaat om huidproblemen. In zowel magere als volle zuivel zit een stofje genaamd IGF-1. Dit is een insuline-achtige groeifactor. Deze stof is vergelijkbaar met insuline, verstoort de bloedsuikerspiegel en kan zorgen voor een verhoogde aanmaak van talg. Talg is de vettige substantie die de poriën doet verstoppen. Een vette huid met verstoppingen en puistjes heet acne. Stom genoeg kan 1 glas melk al voor deze problemen zorgen als je daar gevoelig voor bent. Daarnaast kan de lactose (melksuiker) in zuivel bijdragen aan het ontstaan of verergeren van andere huidproblemen zoals rosacea en eczeem.
Wil jij weten of jouw huidprobleem ontstaat of in stand gehouden wordt door zuivel? Vermijd alle zuivel en (overmatige) vleesconsumptie eens voor 2 tot 4 weken achterelkaar, verzorg je huid zoals aangeraden en bekijk het resultaat.

Nu hoor ik je denken, ‘Hoe krijg ik dan genoeg eiwitten binnen?’. Eiwitten zijn van oorsprong allemaal plantaardig. De dieren die zorgen voor zuivel en vlees, krijgen ze zelf via planten binnen. Meer over het op een plantaardige manier binnen krijgen van eiwitten lees je in mijn volgende blog! Alvast een voorproefje: geitenmelk, amandelmelk en kokosmelk zijn goede zuivelvervangers.

 

Veel koolhydraten; suikers en brood

Voor de meeste mensen is het wel bekend dat het binnenkrijgen van veel koolhydraten veelal niet gezond is voor het figuur. Maar wist je ook dat een verhoogde inname hiervan voor huidproblemen kan zorgen? Denk aan een vettige huid en ontstekingen. Frappant is, op Papoea-Nieuw-Guinea heeft niemand huidproblemen zoals acne. Waar blijkt dit nu door te komen? Mensen leven daar vrijwel allemaal op een dieet dat bestaat uit laag-glycemische voeding (geen suikers, brood, zuivel, etc.). Hierdoor zijn er geen schommelingen in hun bloedsuikerspiegel (zoals insuline, hierboven bij zuivel beschreven) en is er geen toename van talg en ontstekingen.
Lees er hier meer over.

 

Soja

Hierboven hebben we het al een aantal keren gehad over stoffen die zorgen voor meer vettigheid en ontstekingen. Ook soja is zo’n stof die zorgt voor een zelfde reactie door het immuunsysteem te verstoren. Ik zie dit in de praktijk vaak gebeuren bij veganisten, vegetariërs of mensen die zuivel vermijden en daardoor (te)veel soja nemen. Teveel soja kan zorgen voor intolerantie en daarmee huidproblemen. Ook lijkt de samenstelling van soja veel op het vrouwelijke hormoon oestrogeen, iets dat bij sommige mensen net zoals de anticonceptiepil op basis daarvan juist voor acne zorgt. Helaas is soja dus niet voor iedereen de perfecte vervanger voor zuivel. Neem in plaats hiervan liever producten op basis van melk van geiten, kokos, amandel, hazelnoot, cashew of rijst.

 

Chocolade

Chocolade is wel de meeste bekende voedingsstof waarvan men al jaren vermoedt dat het invloed heeft op de huid. Tot voor kort was deze invloed niet wetenschappelijk bewezen, tot daar niet lang geleden door nota bene een Nederlands onderzoeksteam verandering in kwam. Onderzoek suggereert dat chocolade het ontstaan en de ernst van acne verhoogt. Net zoals de stoffen die hierboven beschreven zijn spelen de melkachtige stoffen en suikers hierin ook weer een rol.
Door het eten van chocolade laten de bloedcellen meer interleukin-1β (IL-1β) and IL-10 vrij. Deze stofjes zorgen voor een fijne omgeving voor Propionibacterium acne en Staphylcoccus aureus. Dit zijn de twee bacteriën die verantwoordelijk zijn voor acne.
Betekent dit nu dat je helemaal geen chocolade meer mag nemen? Jawel hoor, natuurlijk liever niet als je er allergisch of gevoelig voor bent, maar het liefste zo puur mogelijke chocolade zonder teveel toegevoegde stoffen zoals melk en suiker en met mate.

 

Alcohol

Alcohol droogt de huid uit en zorgt voor snellere huidveroudering en een vale teint. Vermijd alcoholconsumptie daarom zoveel mogelijk. Een glaasje alcohol zo nu en dan mag best. Zorg daarbij dat je in ieder geval twee liter water per dag drinkt. Wil je toch vaker genieten van een glas wijn bij het avondeten? Neem dan eens alcoholvrije wijn. Toch de smaak, zonder de huidonvriendelijke stoffen 🙂

 
Meer weten over voedingsstoffen en gezondheid? Bekijk dan eens deze (Netflix) documentaire of boeken: “What the health”.

 

Disclaimer: Alle rechten van intellectuele eigendom betreffende deze werken (teksten, foto’s, e.d.) liggen bij Huidtotaal en haar licentiegevers.
Kopiëren, verspreiden en elk ander gebruik van deze werken is niet toegestaan zonder schriftelijke toestemming van Huidtotaal, behoudens en slechts voor zover anders bepaald in regelingen van dwingend recht (zoals citaatrecht), tenzij bij specifieke werken anders aangegeven is.

Cellulite behandelen

Zeg gedag tegen cellulite!

Cellulite, ook wel sinaasappelhuid genoemd, is iets dat bijna iedere vrouw heeft (en sommige mannen ook). Toch bestaat er veel onduidelijkheid en fabeltjes als het gaat om cellulite en hoe je er vanaf komt.

 

Cellulite

Zo’n 90% van de vrouwen heeft last van een putjeshuid op de bovenbenen, de billen en rondom de knieën. Voor de mannen is dat ongeveer 10%. Vaak wordt de associatie gelegd met te dik zijn, maar het is geen ‘normaal’ vet. Het is vet dat tegen het vezelige weefsel van collageen en elastine aandrukt, dat verbonden is aan de spieren.

 

Hoe ontstaat een putjeshuid?

Een van de belangrijkste oorzaken volgens onderzoekers is een verminderde bloed- en lymfecirculatie. Dit leidt tot een afname van aanvoer van zuurstof en voedingsstoffen en een verslechterde afvoer van afvalstoffen. Door deze situatie wordt het weefsel in het onderste deel van het lichaam verzwakt. Een van de uitingen is vervolgens de sinaasappelhuid.

 

Sinaasappelhuid verminderen

Er zijn verschillende dingen die ervoor kunnen zorgen dat je putjes in de huid zoveel mogelijk voorkomt of de zichtbaarheid vermindert. Denk hierbij aan regelmatige beweging (oefeningen, fitness maar ook gewoon wandelen). Beweging zorgt er namelijk voor dat de doorbloeding en de lymfestroming op gang komt. Er worden weer zuurstof en voedingstoffen naar de weefsels gebracht en opgehoopte afvalstoffen afgevoerd. Daarnaast helpt sporten natuurlijk ook voor de afbraak van een teveel aan vetten.

 

Cellulite behandelen met LPG Endermologie

Soms heeft het lichaam een extra zetje nodig en kan het inzetten van bepaalde behandelingen helpen om cellulite zoveel mogelijk te voorkomen of om de storende plekken minder zichtbaar te maken. Iedereen heeft weleens gehoord van bindweefselmassage, maar veel minder vaak van endermologie.
LPG Endermologie is een behandelmethode die uitgevoerd wordt als een bindweefselmassage, maar dan met een apparaat. Het apparaat werkt met zuigkracht en rollers. Het werkt dus veel effectiever en efficiënter dan een manuele behandeling!
Lees hier meer over deze behandelmethode.

 

Thuisadviezen bij cellulite

– Masseer de plekken dagelijks (met of zonder olie of massageborstel)
– Zit niet te lang achterelkaar stil, loop om de 30 minuten eventjes een paar passen
– Beweeg dagelijks (minimaal 20 minuten naast je gewone beweging per dag), bijvoorbeeld door squats te doen waarmee je precies de juiste plekken traint
– Ga niet met de lift maar neem de trap
– Sluit iedere douchebeurt af met koud water
– Vermijd stoffen zoals geraffineerde suikers, cafeïne en alcohol
– Drink regelmatig (ongeveer 1,5 tot 2 liter water per dag)

 

 

Disclaimer: Alle rechten van intellectuele eigendom betreffende deze werken (teksten, foto’s, e.d.) liggen bij Huidtotaal en haar licentiegevers.
Kopiëren, verspreiden en elk ander gebruik van deze werken is niet toegestaan zonder schriftelijke toestemming van Huidtotaal, behoudens en slechts voor zover anders bepaald in regelingen van dwingend recht (zoals citaatrecht), tenzij bij specifieke werken anders aangegeven is.

error: © Huidtotaal - kopiëren is verboden