Huidtherapie en Oedeemtherapie in Arnhem en Doetinchem
Gecertificeerd hbo-therapeuten
Huidtherapeuten en oedeemtherapeuten

Een peeling, wat is dat precies?

Peelings, oftewel chemische peelings, het klinkt eng maar dat is het niet. De naam 'chemisch' is niet omdat het een giftig goedje is dat aangebracht wordt. De benaming is zo omdat er volgens de wetenschap een chemische reactie in de huid plaatsvindt. De reactie bestaat uit het vervellen en het normaliseren van de huid.

 

Wat doen peelings?

Peeling Huidtotaal Huidtherapie ArnhemHet zuur zorgt ervoor dat de huid sneller vervelt dan gewoonlijk. Hierdoor kunnen bij acne het overtollige talg, de pus en bacteriën er gemakkelijker uit en normaliseert het de huid. Het remt de bacteriegroei en zorgt voor een balans tussen vet en droog (het remt de talgproductie en het zorgt voor minder vochtverlies).
Bij de behandeling van pigmentvlekken zorgt het vervellen ervoor dat de ophoping van pigmentcellen verminderd wordt.
Als peelings toegepast worden bij littekens, zoals acnelittekens, zorgt het ervoor dat er een stimulatie is van de huid om nieuwe cellen aan te maken. Een litteken zal daardoor vlakker worden en minder opvallen.
Kortom: zuur vermindert oneffenheden. Dat is nou juist ook de reden waarom het inmiddels veelvuldig toegepast wordt om de huid op te frissen of om huidveroudering tegen te gaan of te minderen. De huid wordt egaler, ouderdomsvlekken vervagen en rimpeltjes worden minder diep.

 

Welke peelings zijn er?

Er zijn vele varianten peelings, van mild tot diep. Het soort zuur en de toepassing ervan, bepaalt de dieptewerking en voor welke indicaties het geschikt is. De meest bekende is de fruitzuurpeeling. Zoals de naam al zegt bevat de peeling zuren uit fruit (citrus) en fruitsuikers (suikerbieten). De peeling wordt ook wel glycolzuurpeeling of AHA-peeling genoemd. AHA staat voor Alpha Hydroxy Acid. Daarnaast zijn er peelings die gebaseerd zijn op zuren uit melk, vitamines en azijn. Lees hier meer over alle varianten peelings.

 

Hoe wordt een peeling uitgevoerd en wat voel ik?

Tijdens het intakegesprek wordt er gekeken welk peelingtype het meest geschikt is. Veelal is het verstandig de huid thuis goed voor te breiden. Het voorbereiden kan gedaan worden door dagelijks een speciale gel of crème aan te brengen waarin een lage concentratie zuur zit. De huidtherapeut zal de producten voorschrijven en de instructies verder toelichten. Naast het gebruik van de producten is het van belang de huid goed te beschermen tegen zonlicht. Dit moet gedurende 2 weken voor de huidtherapeutische peeling tot minimaal 2 weken na het beëindigen van het behandeltraject gedaan worden. Het zonnebrandmiddel zal dus het hele behandeltraject toegepast moeten worden. Aangeraden wordt een zonnebrandcrème met minimaal factor 30 te gebruiken, die geschikt is voor zowel UVA als UVB.

Samen met de huidtherapeut zal vervolgens bepaald worden op welk moment de huidtherapeutische peeling toegepast wordt. In het geval van acnebehandelingen kan de dag van de peeling verschillen met de dag dat er een dieptereiniging uitgevoerd wordt. Dit is afhankelijk van je huidtype, je huidreactie en het peelingtype. De peeling wordt aangebracht nadat het lichaamsdeel gereinigd en gedesinfecteerd is. Als de peeling wordt aangebracht kan er een tintelend, jeukend of branderig gevoel optreden. De vloeistof blijft maximaal 5 minuten werkzaam op de huid en wordt daarna geneutraliseerd. Vervolgens wordt de huid zo nodig gekoeld.

 

Wat gebeurt er met de huid na de peeling?

Na de behandeling wordt eventueel een nabehandelingscrème aangebracht. De huid zal dan verder afkoelen en de tintelende sensatie neemt af. Toch kan het zijn dat de huid wat warm aan blijven voelen. Als dat het geval is dan mag er ook thuis gekoeld worden met een schoon koelkompres (coolpack) (bijvoorbeeld met schone thee- of zakdoek er omheen).

Afhankelijk van het peelingtype kan er na ongeveer 1 tot 7 dagen vervelling van de huid optreden. Omdat de huid gevoeliger is na een peeling kan het voorkomen dat de huid donkerder verkleurt (hyperpigmentatie) op de plekken die beschadigd zijn of worden. Het is daarom van belang om van de huid af te blijven (niet te krabben, plukken of wrijven) en de overige thuisadviezen goed op te volgen.

 

Behandelplan van een huidtherapeutische peeling

Het behandelplan wordt altijd op jou persoonlijk afgestemd. Een peeling wordt altijd uitgevoerd met een tussenpoos van 2 tot 4 weken. Het aantal behandelingen hangt af van het resultaat dat door de behandeling behaald wordt en waar jij zelf tevreden mee bent. Dit is dus moeilijk vooraf exact te bepalen, maar houd er rekening mee dat er gemiddeld 3 tot 8 behandelingen nodig zijn. Tussentijds zal er altijd geëvalueerd worden. In overleg spreken we een evaluatiemoment af. We zullen dan kijken naar de huid, je verwachting en zullen zo nodig het behandelplan bijstellen.

 

Peelingtype Prijs*
DermaQuest (mild) € 56
Eminence (mild) € 56
Dieptereiniging + milde peeling (basis acnebehandeling) (DermaQuest / Eminence)** € 67
Skin Tech Easy Droxy Azelaic Peel (medium) € 135
Skin Tech Easy Droxy Complex Versicolor Peel (medium) € 135
Skin Tech Easy TCA Classic Peel (intensief) € 180
Skin Tech Easy TCA Pain Control Peel (intensief) € 200

 
 

Kuurpakketten Prijs***
Kuurpakket SkinTech Easy Droxy Azelaic Peel
5x peel + 3 producten (Cleanser, Cream + Melablock)
€ 696
Kuurpakket SkinTech Easy Droxy Complex Versicolor Peel
5x peel + 3 producten (Cleanser, Cream + Melablock)
€ 696
Kuurpakket SkinTech Easy TCA Classic Peel
4x peel + 3 producten (Cleanser, Cream + Melablock)
€ 732
Kuurpakket SkinTech Easy TCA Pain Control Peel
4x peel + 3 producten (Cleanser, Cream + Melablock)
€ 796

 
 
* Deze prijzen gelden voor het gezicht en hals. Bij grotere oppervlakten wordt er € 20 extra gerekend.

** Dit is een korte, milde en zeer oppervlakkige peeling ter ondersteuning van de dieptereiniging.
Als blijkt dat de huid intensievere behandeling nodig heeft, kan er een andere peelingvorm ingezet worden. Ze kunnen na de dieptereiniging of losstaand daarvan worden uitgevoerd: Ze zijn elk gericht op verschillende indicaties (zoals acne, acnelittekens, keratosis pilaris, pigmentvlekken of huidveroudering). Ze kunnen bij acne na de dieptereiniging of losstaand daarvan worden uitgevoerd. Lees er hier meer over acnebehandelingen.

*** Kuurpakketten zijn persoonsgebonden, ze kunnen alleen worden gebruikt door de persoon voor wie het pakket is afgesloten. De pakketprijs kan niet opgesplitst worden.
 
 

Maak een afspraak voor een peeling:

error: © Huidtotaal - kopiëren is verboden