Huidtherapie en Oedeemtherapie in Arnhem en Doetinchem
Gecertificeerd hbo-therapeuten
Huidtherapeuten en oedeemtherapeuten

Bevolkingsonderzoek borstkanker in Arnhem Zuid

Eenmaal per 2 jaar vindt er in Arnhem Zuid het algemene bevolkingsonderzoek naar borstkanker plaats. Dit onderzoek is kosteloos en vrijwillig. Tijdens deze periode staat de bus van het borstonderzoekscentrum meestal 6 maanden op de parkeerplaats van Pleyade aan de Rijksweg West.
 

Waarom meedoen aan het bevolkingsonderzoek?

Borstkanker komt bij 1 op de 7 vrouwen in Nederland voor. Dat zijn ruim 17.500 diagnoses per jaar. Hoe eerder borstkanker ontdekt wordt, des te groter de kans op genezing en een borstbesparende behandeling. Het bevolkingsonderzoek van het RIVM vergroot dus de kans op een vroegtijdige diagnose.
Aan het onderzoek zijn geen kosten verbonden en mag iedereen er (na uitnodiging) op vrijwillige basis aan deelnemen.
 

Lymfoedeem

Wanneer er sprake is van lymfoedeem houdt dit in dat er vocht vastgehouden wordt in het lichaam. Een lichaamsdeel kan zicht- en voelbaar gezwollen zijn. Toch kan het ook in een hele lichte mate aanwezig zijn dat dit nog niet of nauwelijks op te merken is. Lymfoedeem kan ontstaan door een operatie, bestraling, chemotherapie of hormoontherapie.
Lymfoedeem kan in de weken tot jaren na de kankerbehandeling ontstaan. Dit is afhankelijk van het soort behandeling dat er plaats heeft gevonden, in welke mate er schade is aangebracht aan het lymfestelsel en in hoeverre de lymfevaten in staat zijn het vocht zelf af te voeren. Het kan zo zijn dat het lymfestelsel in eerste instantie nog redelijk goed functioneert maar na een enige tijd toch 'moe' wordt. Het is dan overbelast en niet zo goed meer in staat om het vocht af te voeren. Hoe sneller er behandeld wordt, des te kleiner de kans op complicaties van lymfoedeem zoals verhardingen of wondroos.
 
 

error: © Huidtotaal - kopiëren is verboden