Huidtherapie en Oedeemtherapie in Arnhem en Doetinchem
Gecertificeerd hbo-therapeuten
Huidtherapeuten en oedeemtherapeuten

Wat is acne inversa precies?

Acne inversa, ook wel beter bekend als hidradenits suppurativa (HS) of acne ectopica, is een chronische ontstekingsziekte van de huid waarbij de haarzakjes en zweetklieren aangedaan zijn. Het begint meestal met het opkomen van puistjesachtige bultjes op de huid. Zonder behandeling kunnen deze bultjes verergeren. Ze kunnen dan dieper in de huid veranderen in pijnlijke harde bulten of puszakjes (steenpuisten). De bulten breken vaak open. Nadat ze genezen zijn, vormen zich regelmatig dikke littekens.
We zien acne inversa op lichaamsdelen waar de huid plooit en schuurt. Denk aan de oksels, billen, borsten en liezen (geslachtsorganen en rond de anus).

 

Hoe ontstaat acne inversa?

Acne inversa ontstaat als de haarzakjes verstopt en ontstoken raken. Dit is het gevolg van een abnormale overgroei van cellen. Het lijkt er op dat deze overgroei mede veroorzaakt wordt door een verstoring in de hormonen (het begint vaak in de puberteit), roken en erfelijkheid. Als de haarzakjes verstopt zijn kunnen ze openscheuren. Dit kan zorgen voor meer ontstekingen en littekens. De aandoening zelf is niet besmettelijk voor een ander, ook niet seksueel overdraagbaar. Het hebben van deze vorm van acne betekent dit niet direct dat deze persoon onhygiënisch is.

 

Hoe wordt acne inversa behandeld door de huidtherapeut?

Het probleem zit in de haarzakjes. Hier ontstaat de irritatie, verstopping en ontsteking. We kunnen dit in de praktijk verminderen door ervoor te zorgen dat de haargroei afneemt. Een afname van haargroei betekent minder haren en daardoor minder kans op irritatie van de haarzakjes. We kunnen dit doen door middel van laserontharing of elektrische epilatie.

 

Afspraak maken voor een intake of behandeling

Tijdens een intake bij Huidtotaal bekijkt de huidtherapeut de huid en geeft advies over een behandeling. De behandeling kan per persoon verschillend zijn, aangepast op het huidtype, wensen en eventuele eerdere behandelingen.
De intake en behandelingen voor dit huidprobleem worden op al onze locaties uitgevoerd. Kies voor locatie Arnhem of Doetinchem bij het maken van een afspraak.

 

Wordt de behandeling van acne vergoed?

Per zorgverzekeraar kan het pakket voor huidtherapie of huidbehandelingen anders zijn. Het is daarom aan te raden voor of na de intake zelf contact op te nemen met de zorgverzekeraar om naar de mogelijkheden te informeren.

error: © Huidtotaal - kopiëren is verboden