Huidtherapie en Oedeemtherapie in Arnhem en Doetinchem
Gecertificeerd hbo-therapeuten
Huidtherapeuten en oedeemtherapeuten

Manuele lymfedrainage, wat is dat precies?

Manuele lymfedrainage, ook wel afgekort MLD of lymfatische drainage genoemd, is een belangrijk onderdeel van de oedeembehandeling. Het is een speciale vorm van massage dat het lymfestelsel stimuleert en de afvloei van lymfevocht bevordert. Dit zorgt ervoor dat zwelling vermindert en het lymfestelsel weer normaler gaat functioneren.

Manuele lymfedrainage MLD Oedeemtherapie Oedeembehandeling

Omdat MLD een speciale techniek betreft, mag het alleen uitgevoerd worden door gediplomeerde huid- en oedeemtherapeuten. Wanneer oedeemtherapie gestart wordt zal behandeling in het begin meerdere keren per week zijn. Zodra de zwelling afneemt wordt de behandelfrequentie verminderd. De behandelduur is per persoon verschillend en soms wordt MLD gecombineerd met andere behandelmethoden. Ter behoud van het verkregen behandelresultaat kan een compressiemiddel voor thuis gekozen worden. Op deze manier zal er geen wekelijkse behandeling meer nodig zijn.
 
Naast behandeling in de praktijk kan er ook een simpele versie van lymfedrainage aangeleerd worden. Wanneer er thuis doorbehandeld wordt, bevordert dat het behandelresultaat. Naast het zelf toepassen van MLD zijn er ook verschillende ademhalings- en bewegingsoefeningen. Ook deze bevorderen de afvloei.
 

Manuele lymfedrainage (MLD)

Zoals hierboven al kort aangegeven, is MLD een gespecialiseerde massage. Het kan toegepast worden als onderdeel van de behandeling van lymfoedeem en andere vormen van oedeem. Het doel van deze techniek is het bevorderen van de afvloei van het opgehoopte lymfevocht uit de gezwollen plaats. Daarnaast stimuleert het ook 't functioneren van de gezonde lymfevaten. Op deze manier kan oedeem onder controle gehouden worden.
Er zijn verschillende methoden van MLD, namelijk:
- Feldberg
- Földi
- Vodder
- Casley-Smith
- FG-MLD
- Leduc
 

Waar kan lymfatische drainage toegepast worden?

Manuele lymfedrainage kan vrijwel overal op het lichaam uitgevoerd worden, zoals:
Manuele lymfedrainage MLD oedeemtherapie- schedel
- gezicht
- hals
- nek
- arm
- borst
- buik
- rug
- been
 
Het is vooral raadzaam voor plekken waar compressietherapie niet gemakkelijk ingezet kan worden. MLD mag niet toegepast worden wanneer er sprake is van een acute infectie of wanneer er andere gezondheidsredenen zijn (zoals bepaalde hartproblemen).
 

Hoe verloopt een MLD behandeling?

Manuele lymfedrainage wordt vooral in het begin regelmatig achter elkaar uitgevoerd. Denk hierbij aan meerdere keren per week. Een behandeling duurt ongeveer 20 tot 45 minuten. Dit is afhankelijk van de grootte en de plaats van de zwelling. Zodra de zwelling afneemt wordt er een langere periode tussen de behandelingen gepland.

De behandeling vindt vrijwel altijd plaats in liggende positie. Als eerste worden de lymfeknopen in de hals (fossa) gemasseerd. Dit is een soort 'startknop' van het lymfestelsel en wordt altijd toegepast, ongeacht waar de zwelling zich bevindt. Daarna worden de lymfeknopen gemasseerd die het dichtst bij de zwelling liggen. Vervolgens wordt het vocht van de ophoping de juiste kant op gemasseerd. Het masseren wordt met lichte druk gedaan in een rustig en ritmisch tempo.
Manuele lymfedrainage doet direct tijdens de behandeling zijn werking. Het kan soms wat vreemd aanvoelen, zoals drukkend of tintelend.
 

Oedeembehandeling

De behandeling van oedeem bestaat vaak uit een combinatie van MLD en andere methoden. Dit kan bijvoorbeeld zijn:
- LPG Endermologie
- Compressietherapie (zwachtelen of een alternatief)
- Lymfetaping
- Littekentherapie
- Aanmeten van therapeutische kousen (steunkous) of een alternatief (zoals CircAid/FarrowWrap)
- Thuisinstructies zoals ademhalings- en bewegingsoefeningen
- Huidverzorging
 
 
© Huidtotaal

error: © Huidtotaal - kopiëren is verboden