Huidtherapie en Oedeemtherapie in Arnhem en Doetinchem
Gecertificeerd hbo-therapeuten
Huidtherapeuten en oedeemtherapeuten

De ziekte van Fox-Fordyce is een zeldzame afwijking van de zweetklieren. De afvoergangetjes van de zweetklieren zijn afgesloten, waardoor zweet zich onder de huid ophoopt. Het komt vooral voor in de oksels, maar het kan ook in het schaamgebied en de liezen voorkomen. Het komt vooral voor bij jonge vrouwen.

 

Hoe ontstaat Fox-Fordyce?

De precieze oorzaak is onbekend. Waarschijnlijk is het zo dat doordat de afvoergangetjes van de zweetklieren zijn afgesloten door een hoornplugje, kan het zweet niet naar buiten worden afgevoerd. Hierdoor hoopt het zweet zich op en ontstaan er kleine bultjes. De precieze oorzaak is niet bekend.

 

Kan de ziekte van Fox-Fordyce worden behandeld door de huidtherapeut?

Soms wordt het behandeld met lokale retinoïden zoals vitamine A zuur crème. Dit zorgt voor een lichte peeling van de huid waardoor de plugjes worden opgeruimd. In de literatuur wordt ook soms geschreven over behandeling met corticosteroïden of een lokaal antibioticum. Verder onderzoek wordt nog wel aangeraden. Af en toe kan het ook spontaan herstellen. De huidtherapeut van Huidtotaal kan het op advies van de arts proberen te behandelden door middel van een chemische peeling. Soms kan een laserbehandeling ook geprobeerd worden.

 

Afspraak maken voor een intake of behandeling

Tijdens een intake bij Huidtotaal bekijkt de huidtherapeut de huid en geeft advies over een behandeling. De behandeling kan per persoon verschillend zijn, aangepast op het huidtype, wensen en eventuele eerdere behandelingen.

 

Wordt de behandeling hiervoor vergoed?

Per zorgverzekeraar kan het pakket voor huidtherapie of huidbehandelingen anders zijn. Het is daarom aan te raden voor of na de intake zelf contact op te nemen met de zorgverzekeraar om naar de mogelijkheden te informeren.

 
 
© Huidtotaal

error: © Huidtotaal - kopiëren is verboden