Huidtherapie en Oedeemtherapie in Arnhem en Doetinchem
Gecertificeerd hbo-therapeuten
Huidtherapeuten en oedeemtherapeuten

De 'gewone' vorm van acne

Acne vulgaris, de naam zegt hierbij al wat. ‘Vulgaris’ is Latijn voor ‘gewoon’. Het is de meest voorkomende vorm en kan alle typische kenmerken van acne vertonen; meestal in een vrij milde tot matige vorm.
Deze vorm van acne kenmerkt zich als een huid met verstopping en/of ontsteking van de haarzakjes (haarzakjes en de bijbehorende talgklier). Acne kan zich voordoen als niet-ontstoken plekjes, ontstoken plekjes of een combinatie van deze twee. Je ziet het vooral in het gezicht maar het komt ook voor op de rug en borst.

 

Hoe ontstaat acne vulgaris?

Deze acne-soort ontstaat door een combinatie van hormonen, huidvet en bacteriën. Tijdens de puberteit neemt het hormoon androgeen toe. Dit zorgt ervoor dat de talgklieren, die in de huid zitten, meer of teveel huidvet (talg) aanmaken. Normaal komen talg en dode huidcellen naar boven door de haarzakjes en verlaten deze via de poriën de huid. Wanneer talg, huidcellen en bacteriën de poriën verstoppen, kan de talg niet voldoende naar buiten. De bacteriën die bij acne horen vinden deze verstopping erg fijn en nemen toe. Het gevolg hiervan is dat je een bultje met puskopje of roodheid ziet; acne.

 
Naarmate de puberteit verstrijkt zullen de toegenomen hormonen voldoende afnemen zodat acne vermindert. Toch zien we steeds vaker dat ook na de puberteit, soms nog in de 30 jaar of ouder, er acne kan bestaan. Dit kan onder andere komen door:

 
- Hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap of van de menstruatiecyclus
- Sommige medicijnen
- Bepaalde cosmetica en lotions
- Hoge luchtvochtigheid en zweten
- Polycysteus ovariumsyndroom (PCOS)

 

Hoe wordt acne vulgaris behandeld door de huidtherapeut?

De behandeling van acne bij de huidtherapeut heet acnebehandeling of acnetherapie. Bij actieve acne is het als eerste van belang dat de verstoppingen in de huid verwijderd worden. Dit zorgt ervoor dat het talg goed naar buiten kan en er minder verstopt raakt. Dit wordt gedaan door een dieptereiniging. Daarnaast kan de ontstoken huid verder behandeld worden door het toepassen van peelings. Ook wanneer er sprake is van schade door acne kan de huid behandeld worden met peelings, microdermabrasie en micro-needling. Naast de behandelmethoden in de praktijk, geeft de huidtherapeut ook advies voor productgebruik thuis.

 

Afspraak maken voor een intake of behandeling

Tijdens een intake bij Huidtotaal bekijkt de huidtherapeut de huid en geeft advies over een behandeling. De behandeling kan per persoon verschillend zijn, aangepast op het huidtype, wensen en eventuele eerdere behandelingen.
De intake en behandelingen voor dit huidprobleem worden op al onze locaties uitgevoerd. Kies voor locatie Arnhem of Doetinchem bij het maken van een afspraak.

 

Wordt de behandeling van acne vergoed?

Per zorgverzekeraar kan het pakket voor huidtherapie of huidbehandelingen anders zijn. Het is daarom aan te raden voor of na de intake zelf contact op te nemen met de zorgverzekeraar om naar de mogelijkheden te informeren.

error: © Huidtotaal - kopiëren is verboden