Huidtherapie en Oedeemtherapie in Arnhem en Doetinchem
Gecertificeerd hbo-therapeuten
Huidtherapeuten en oedeemtherapeuten

Welke peelings zijn er?

Er zijn vele varianten peelings, van mild tot diep. Het soort zuur en de toepassing ervan, bepaalt de dieptewerking en voor welke indicaties het geschikt is. De meest bekende is de fruitzuurpeeling (glycolzuurpeeling) die zuren uit fruit en fruitsuikers bevat. Daarnaast zijn er peelings die gebaseerd zijn op andere zuren uit fruit, groente, melk, vitamines en azijn.

Milde peelings (zeer oppervlakkig)

  • Enzymatische peeling: deze is zeer oppervlakkig. Hij werkt bacteriedodend en is daarom geschikt als toevoeging bij de dieptereinigingen als behandeling van acne. Daarnaast is hij geschikt als voorbereiding op intensievere peelings. Ondanks dat hij zeer oppervlakkig werkt, is hij toch in staat om de huidvernieuwing en doorbloeding te stimuleren. Dit zorgt voor vermindering van acnelittekens, lichte pigmentvlekken, verhardingen en grove poriën. Na deze peeling treedt er (vrijwel) geen huidafschilfering op. De peeling kan in een serie van 6 tot 12 keer toegepast worden en wordt dan een keer per week of 2 weken uitgevoerd. Een peelingserie kan meerdere keren per jaar toegepast worden.

Medium peelings (oppervlakkig tot medium diep)

  • MangoBrite resurfacer peeling: is gemaakt van mangopulp, melkzuur, vitamine C en sinaasappel-stamcellen. Deze stoffen verminderen de pigmentaanmaak. Dit vermindert vrijwel alle soorten pigmentvlekken, maakt de huidtint egaler en licht deze op. Ook zorgen de stoffen ervoor dat de huid gehydrateerd wordt en minder mee-eters zal ontwikkelen. Na deze peeling treedt er (vrijwel) geen huidafschilfering op. Deze peeling wordt circa 6 keer toegepast met een tussenpoos van 2 tot 3 weken. Een peelingserie kan 2 keer per jaar gedaan worden.
  • Power Pumpkin resurfacer peeling: is een combinatie van pompoenpulp, fruitzuur, melkzuur, salicylzuur en sinaasappel-stamcellen. Deze combinatie zorgt voor versnelde huidvernieuwing en vermindering van puistjes en mee-eters (ook tijdens de overgang), pigmentvlekken en bestaande zonschade. Ook is deze peeling vaak de eerste optie voor het behandelen van acnelittekens. Na deze peeling treedt er (vrijwel) geen huidafschilfering op. De peeling wordt circa 6 keer toegepast met een tussenpoos van 2 tot 3 weken. Een peelingserie kan 2 keer per jaar gedaan worden.
  • Glycolzuur peeling: ook wel fruitzuurpeeling genoemd, behoort tot de fruitzuren. Deze dringen, door de lagere zuurgraad, wat dieper in de huid door. Het zorgt ervoor dat de huidafschilfering, die je doorgaans eenmaal per maand hebt, sneller optreedt. Bacteriën worden gedood, de vet-vochtbalans verbetert en acne, littekentjes en pigmentvlekken worden minder. Tevens werkt de afschilferende en anti-oxidatieve werking goed tegen bestaande zonschade. Een andere fijne bijkomstigheid is dat het elastine en collageen stimuleert; fijne rimpeltjes vervagen. Deze peeling wordt circa 6 keer toegepast met een tussenpoos van 2 tot 4 weken. Een peelingserie kan 2 keer per jaar gedaan worden.
  • Salicylzuur peeling: is gemaakt van de voorloper van acetylsalicylzuur, ook wel bekend als het aspirientje! Net zoals aspirine werkt de peeling ontstekingsremmend en vermindert het roodheid. Het unieke is dat deze stof direct in de porie doordringt en hardnekkig talg opneemt. Hierdoor is het zeer geschikt voor de behandeling van actieve acne, keratosis pilaris en gisten. Daarnaast treedt er versnelde huidafschilfering op waardoor de huid egaler wordt en stimuleert het de vochtbalans. Deze peeling wordt circa 6 keer toegepast met een tussenpoos van 2 tot 4 weken. Een peelingserie kan 2 keer per jaar gedaan worden.

Intensieve peelings (medium tot diep)

  • Modified Jessner peeling: deze peeling bestaat uit gelijke hoeveelheden melkzuur, salicylzuur en resorcinol. Omdat er resorcinol in zit is deze peeling intensiever dan voorgaande. De combinatie van ingrediënten is erg geschikt voor heftigere varianten van acne, waaronder hardnekkige ontstekingen en cysten. Ontstekingen worden verminderd en er treden minder snel nieuwe mee-eters op; de huid wordt egaler. Een prettige bijkomstigheid voor mannen: het zorgt er ook voor dat scheerirritatie in de baardstreek minder wordt! Het melkzuur vermindert pigmentvlekken die ontstaan zijn door acne en krabben. Let er wel op dat er na deze peeling enkele dagen huidafschilfering op kan treden. Deze peeling wordt gemiddeld 1 tot 3 keer toegepast, met een tussenpoos van 3 tot 4 weken. Een peelingserie kan 2 keer per jaar gedaan worden.
  • TCA-salicylzuur peeling: is gemaakt van trichloorazijnzuur en salicylzuur. Het is de peeling die het diepst door kan dringen in de huid. Door het bereiken van de onderste huidlaag is het de expert in het bestrijden van verouderingsverschijnselen van de huid. Denk aan uitgebreide zonschade, vergrote poriën, (acne)littekens, pigmentvlekken, fijne en diepe rimpels, vale en slappe huid. Een ander voordeel van de dieptewerking is het behandelen van pigmentstoornissen door hormoonveranderingen. Bijvoorbeeld een zwangerschapsmasker (melasma/chloasma). Na de peeling treedt er huidafschilfering op die tot een aantal dagen aan kan houden. De huid wordt gladder en egaler. Deze peeling wordt gemiddeld 1 tot 3 keer toegepast, met een tussenpoos van 3 tot 4 weken. Een peelingserie kan 2 keer per jaar gedaan worden.

Thuisadviezen

Om optimaal resultaat te behalen met de peelings is het belangrijk de thuisadviezen goed op te volgen. Voor alle soorten peelings geldt dat het van belang is om de huid voor, tijdens en na het behandeltraject te beschermen tegen de zon. Dit kan gedaan worden door het gebruik van een zonnebrandcrème met minimaal factor (SPF) 30. Gebruik huidverzorgingsproducten zoals afgesproken met de huidtherapeut. Pas geen irriterende stoffen toe en blijf van je huid af (krab, pluk of wrijf niet!).

© Huidtotaal

error: © Huidtotaal - kopiëren is verboden