Huidtherapie en Oedeemtherapie in Arnhem en Doetinchem
Gecertificeerd hbo-therapeuten
Huidtherapeuten en oedeemtherapeuten
Huidverzorging cosmetica cosmeceuticals

Het verschil tussen gewone huidverzorging en cosmeceuticals

Huidverzorging

Huidverzorging kiezen is moeilijk en het kan een wereld van verschil maken om de juiste producten te gebruiken. Deze keuze is namelijk van belang om de gezondheid van de huid te verbeteren of behouden en vroegtijdige huidveroudering te verminderen.
Maar hoe maak je nu die keuze als er zoveel verschillende producten verkrijgbaar zijn? Wat is het verschil tussen deze merken en wat doet dat voor jouw huid? We leggen je hieronder graag het verschil uit tussen gewone verzorging (cosmetica) en intensievere verzorging (cosmeceuticals).

 

Gewone huidverzorging, cosmetica

Veel normale huidverzorging, wat we ook wel cosmetica noemen, kun je zonder advies van een huidtherapeut kopen bij bijvoorbeeld een drogisterij, parfumerie of supermarkt. Veel van de stoffen die deze producten bevatten zijn lager in kwaliteit en percentage, bijvoorbeeld een extract van een ingrediënt maar niet de werkelijke actieve stof zelf. Hierdoor blijven ze vaak in de meest oppervlakkige huidlaag. Ze dringen niet diep door in verdere huidlagen om daar veranderingen in aan te brengen. Ook bevatten ze vaak veel vulstoffen waardoor je een grotere hoeveelheid product krijgt, maar de werking verzwakt is door het lage aantal actieve stoffen. Deze vulingrediënten voegen vaak helemaal niets toe aan de verzorging van de huid.

 
Deze producten kunnen prima gebruikt worden als normale dagelijkse verzorging bij een huid zonder al teveel problemen of wanneer je zelf niet veel wensen hebt. Een reiniger kan oppervlakkig vuil en dode huidcellen verwijderen en een crème kan de huid hydrateren. Je huidconditie verbetert daarmee ten opzichte van wanneer je helemaal geen producten zou gebruiken. Toch is vaak de tekst op de verpakking en wat je ziet in de reclames van deze producten misleidend; je denkt dat deze producten volledig alle tekenen van huidveroudering verminderen of acne laat verdwijnen. Dit is helaas meestal niet het geval, vaak zijn er om problemen langdurig te verminderen intensievere stoffen en percentages nodig. Ook zijn er goedkope verzorgingsproducten die een probleem in stand houden. Denk hierbij aan acneproducten die zeer uitdrogend werken waardoor de acne even minder wordt, maar de huid vervolgens hard aan het werk moet om talg aan te maken en je vervolgens weer puistjes krijgt.

 
Hierboven beschreven we al dat er vaak vulstoffen worden gebruikt om een product zo goedkoop mogelijk te maken. Naast deze stoffen die voor een grotere hoeveelheid zorgen, is het vaak ook oppassen dat er teveel irriterende conserveringsmiddelen in verwerkt kunnen zitten. Vooral voor mensen met een zeer gevoelige huid of hyperpigmentatie kan dit problemen geven.

 
Een gevaar van het eenvoudig verkrijgbaar zijn van deze gewone huidverzorging is dat je makkelijk een verkeerde keuze maakt. Bijvoorbeeld wanneer je niet precies weet wat je huidaandoening is of wat je huid nodig heeft. Wellicht gebruik je een product dat je huid sterk ontvet terwijl je eigenlijk meer zou moeten hydrateren. We raden daarom altijd aan om bij huidproblemen advies in te winnen van de huidtherapeut en een cosmeceutical te gaan gebruiken.
 

 

Intensieve verzorging, cosmeceuticals

Cosmeceuticals (ook wel cosmeutische producten genoemd) zijn producten die qua kwaliteit tussen cosmetische producten en farmaceutische (medicinale) producten vallen. Het zijn intensieve producten met actieve ingrediënten die een daadwerkelijk verschil kunnen maken in de huidstructuur en daarmee de huidconditie. Denk hierbij aan zuren, antioxidanten, peptiden en stamcellen in hogere percentages en kwaliteit. Deze stoffen blijven niet alleen in de opperste huidlaag maar trekken dieper door. Dit zorgt voor de aanmaak van nieuwe huidcellen, elastine en collageen. Verbeteringen zien we hierdoor snel in huidstructuur en huidkleur bij acne, huidveroudering en hyperpigmentatie (zoals pigmentvlekken of zwangerschapsmasker).

 
Cosmeceuticals zijn over het algemeen te verkrijgbaar via huidtherapeuten en huidartsen (dermatologen). Dit is van belang in verband met het juiste thuisgebruik van de hogere percentages ingrediënten en de specifieke afstemming op jouw huidprobleem. Er wordt aangegeven hoe je het product moet gebruiken en hoe het afgestemd kan worden op andere producten die je gebruikt of behandelingen die je ondergaat.
 

 

Het combineren van gewone verzorging met een cosmeceutical

Producten kunnen soms gecombineerd worden. Denk hierbij aan het gebruik van een gewone reiniger in combinatie met een cosmeceutical-crème tegen hyperpigmentatie. Wel kan het zijn dat we toch aanraden alles van 1 lijn te gebruiken om de beste kans te hebben op het gewenste resultaat of simpelweg voor de veiligheid in combinatie met behandelingen in de praktijk.
 

 

Cosmeceuticals bij Huidtotaal

Bij Huidtotaal bieden we huidverzorging van de beste kwaliteit aan. Denk hierbij aan SkinTech, Aesthetic Dermal Daily Care en Eminence Organic Skin Care.

 
SkinTech en Aesthetic Dermal Daily Care zijn ontwikkeld door dr. Philippe Deprez. Dit is wereldwijd de ontwikkelaar op het gebied van chemische peelings en cosmeceuticals. Zo is hij de schrijver van het Textbook of Chemical Peels dat door vele huidtherapeuten, dermatologen en cosmetische artsen wordt toegepast. Hij geeft masterclasses en zorgt ervoor dat de producten zich qua werkzame ingrediënten verder blijven ontwikkelen. Alle producten worden ondersteund door wetenschappelijk onderzoek. Naast de verkoop van SkinTech producten gebruiken wij hiervan ook de chemische peelings en Skinboosters bij micro-needling.

 
Eminence Organic Skin Care is een hoogwaardig organisch huidverzorgingsmerk. Het bevat uitsluitend natuurlijke ingrediënten zonder dat dit afdoet aan de werking. Het merk is ontwikkeld in Hongarije waar alle planten biologisch worden geteeld. Het uitzonderlijke aan Eminence is dat het geen water als ingrediënt bevat. Dit zorgt voor een hoger percentage actieve stoffen en een verminderde kans op oxidatie.
 

 
Wil jij ook een beter niveau in je huidconditie bereiken? Neem dan contact op met onze huidtherapeuten voor resultaatgerichte huidverzorging. Ook zijn de producten te bekijken en bestellen via onze webshop.

Geef een reactie

error: © Huidtotaal - kopiëren is verboden