Huidtherapie en Oedeemtherapie in Arnhem en Doetinchem
Gecertificeerd hbo-therapeuten
Huidtherapeuten en oedeemtherapeuten
Omega 3 en de huid

Is Omega 3 goed voor de acnehuid?

Voeding en de huid

Dat voeding een grote invloed heeft op de huid, is iets waar ik het al vaker over heb gehad. Natuurlijk heeft de één een grotere kans op bijvoorbeeld acne dan de ander. Toch komt dit niet alleen maar door erfelijkheid, zoals vaak gedacht wordt, maar grotendeels door ons 'Westerse' dieet. We krijgen teveel verkeerde voedingsstoffen binnen die de huidcellen behoorlijk in de war schoppen. Uit onderzoek is gebleken dat niet-westerse landen een ander dieet hebben en daar mensen veel minder gauw een puistje krijgen.

 

Omega-vetten

Omega 3 is een soort vet dat ook wel onverzadigd vet of vetzuur genoemd. Het getal dat erachter staat geeft aan in hoeverre het vet onverzadigd is. Omega 3 is het gezondste vet en een heel fijn voor de huid want het werkt namelijk ontstekingsremmend. Het andere bekende vet, omega 6, moet je ook binnenkrijgen maar het liefste niet teveel. Als je er veel van neemt kun je juist huidontstekingen krijgen.

 

Omega 3 en 6 in balans

Een heel groot verschil is de balans in omega. Dit is bijvoorbeeld in vis maar ook in gefrituurd voedsel te vinden, alleen dan net twee andere varianten. Zo is vis rijk aan omega 3 en een vette hap aan omega 6.
De vroegere leefstijl van de mensen zorgde voor een balans tussen deze twee omega's, namelijk 1 op 1. Onze huidige leefstijl heeft dit helemaal uit balans gebracht en is de verhouding eerder 1 op 20. En het effect hiervan is dus te zien aan onze huidproblemen...

 

Het effect van omega 3 op acne

Wat het effect van omega 3 op acne is, is afhankelijk van de hoeveelheid dat je van dit vet binnenkrijgt en de balans hiertussen met omega 6 (zie hierboven).
Om meer omega 3 binnen te krijgen kun je deze voedingsmiddelen nemen:
- Vette vis: zalm, haring, makreel, sardientjes, sorel
- Noten: walnoten, pinda’s, amandelen en hazelnoten
- Plantaardige oliën: lijnzaadolie (niet verwarmd), walnootolie, hennepolie, koolzaadolie en olijfolie
- Groene bladgroenten en koolsoorten
- Sommige vlees- en eierensoorten
- Margarines met toegevoegde omega 3

 

Visolie-capsules bij acne

Lukt het je niet om voldoende gezonde vetten binnen te krijgen via je voeding? Dan zijn visolie-capsules een goede aanvulling.
Afhankelijk van het type capsule zijn vaak 1 of 2 capsules per dag voldoende. Deze informatie vind je op de verpakking van het product. Kijk wel altijd of dit goed past in je dieet of in combinatie met andere supplementen of medicatie.

Geef een reactie

error: © Huidtotaal - kopiëren is verboden