Huidtherapie en Oedeemtherapie in Arnhem en Doetinchem
Gecertificeerd hbo-therapeuten
Huidtherapeuten en oedeemtherapeuten
Zonnebrandcrème

Alles over zonnebrandcrème

Dagelijks insmeren met zonnebrandcrème onzin of absolute aanrader?

Als je zonbescherming serieus zou nemen, zou je je iedere dag insmeren met zonnebrandcrème of een verzorgingsproduct met de juiste zonbeschermingsfactor (vaak aangeduid als SPF te staat voor Sun Protection Factor). Ook als je veel in de auto zit of direct achter glas werkt; UV-straling gaat ook daar doorheen namelijk!

Eén op de vijf Nederlanders krijgt ooit een vorm van huidkanker. Jaarlijks zijn er meer dan 50.000 nieuwe huidkankergevallen. Daarnaast wordt 90 procent van de zichtbare kenmerken van huidveroudering veroorzaakt door blootstelling aan UV-straling.


Huidkanker voorkomen door goede zonbescherming

Huidkanker is een van de weinige kankersoorten dat voor een groot gedeelte voorkomen kan worden door preventieve maatregelen. Maar let op: als je zonnebrandcrème langer open is dan dat mag (staat vermeld op de verpakking), het product niet voldoet aan de eisen (misleidende verpakking, lagere factor dan dat beloofd wordt, geen UVA plus UVB bescherming, tegenstrijdige ingrediënten) of wanneer je niet de juiste factor gebruikt, bescherm je jezelf niet zo goed als dat je misschien denkt.

Laat je daarom goed informeren over de juiste zonbescherming. Je kunt namelijk op verschillende momenten een heel andere factor nodig hebben. Ook bepaalde texturen en ingrediënten kunnen van belang zijn voor verschillende activiteiten en huidtypen. Denk aan een waterproof product als je beschermd wil blijven in het water of tijdens het sporten. Een product met een matterend effect kan prettig zijn voor een acne-gevoelige huid en een wat vettere textuur juist weer voor de droge, gevoelige huid. Daarnaast kan vaak ook een combinatie van een verzorgingsproduct met een factor raadzaam zijn om de dag mee te starten!

 

 

Moet je je onder de zonnebank insmeren met zonnebrandcrème?

Lieve mensen, ik heb als huidtherapeut natuurlijk liever dat jullie helemaal niet onder de zonnebank gaan! Maar mocht je het toch echt niet kunnen laten, smeer je dan ook onder de zonnebank in met een zonbschermingsproduct met minimaal factor 30. Onder de zonnebank verbrandt je huid namelijk ook. Het is dus helemaal niet raadzaam, zoals velen helaas denken, om eerst even ‘goed de huid te laten wennen’ voor de zonvakantie. Ook met zonnebanken heb je een verhoogde kans op huidkanker.

 

 

UVA en UVB bescherming?

Waarom is het belangrijk om voor zowel UVA als UVB te beschermen? Een simpel trucje om het te onthouden:

UVA = ‘aging’ = huidveroudering (huidschade, droge huid, rimpels, pigmentvlekjes/ouderdomsvlekjes, vale huid, leerachtige huid)

UVB = ‘burning’ = verbranden (zonverbranding van de huid zorgt voor schade in de cellen, met mogelijk huidkanker zoals het basaalcelcarcinoom, plaveiselcelcarcinoom en het melanoom tot gevolg)

 

 

Welk merk zonnebrandcrème is goed?

Helaas zit er veel verschil in de kwaliteit van zonbeschermingsproducten. Zo kon laatst ook weer geconstateerd worden uit een onderzoek van de Consumentenbond. Zij onderzochten het verschil in beschermingswaarde van producten met zonbeschermingfactor 30.

Uit de test bleek dat de SPF-30 crèmes van Clinique, Clarins en Europrofit (Kruidvat) veel minder bescherming tegen UV-stralen bieden dan zij op de verpakking beloven. De Consumentenbond raadt het gebruik van deze merken dan ook af.

La Roche-Posay scoort erg hoog in de test; zij bieden vaak zelfs een nog hogere bescherming dan dat op de verpakking vermeld staat!

 

 

Laat je kinderen niet verbranden door de zon

Met name de hoeveelheid zon op jonge leeftijd is bepalend voor het ontstaan van huidkanker. De zonschade die de huid dan oploopt is blijvend. De laatste jaren worden er steeds meer jonge mensen met huidkanker gezien. Als ouder ben je, zeker voor de jaren dat kinderen zelf niet kunnen smeren of niet weten wat het is, verantwoordelijk voor het beschermen tegen de zon. Maak het gebruik van zonbescherming bij je kinderen net zo dagelijks en gewoon als het zorgen voor de juiste voedingsmiddelen.

 

 

Hoe zorg je ervoor dat ook je kinderen bewust worden van zonbescherming?

Een paar tips en trucs om het smeren bij en door je kind gemakkelijker te maken!

1: Hou de zonnebrandcrèmes in het zicht:
Bewaar je zonbeschermingsmiddelen op gemakkelijke plekken, zoals in het keukenkastje, het sleutelkastje, etc. Zo vergeten ze minder snel te smeren!

2: Maak het leuk:
Leer je kinderen spelenderwijs dat zij zich in moeten smeren. Doe bijvoorbeeld wat zonnebrandcrème in kindermake-up verpakkingen of plak stickers op de verpakking voor een ‘piratenspray’ of ‘Barbie-crème’.

3: Na-apen:
Wees een rolmodel voor je kind. Smeer jezelf frequent in met zonnebrandcrème, in het zicht van je kinderen.

4: Gezichtsverf:
Maak met wat zonnebrandcrème tekeningen zoals een hartje, bloem of bootje op de wangen van je kind. Laat ze plezier hebben op het moment dat je begint met insmeren.

5: Maak het minder eng:
Geef je kind een spiegeltje of smeer in voor een grote spiegel. Zodra ze zien wat er gebeurt, is het veel minder eng.

 

 

Tot slot, mijn advies: smeer je dagelijks in met factor 30 UVA/UVB!

Mijn advies is om dagelijks een product te gebruiken waar zonbeschermingsfactor 30 in zit. Let er op dat het product beschermt tegen zowel UVA als UVB-straling. Maak er een dagelijkse routine van en smeer je ‘s ochtends na het wassen van je gezicht in. Ja, ook op bewolktere dagen!
Ga je een dagje naar het strand of zit je lekker op het terras? Vermijd directe zon in het voorjaar en de zomer tussen 12:00 en 15:00 uur. Smeer je altijd 20 minuten van tevoren in en herhaal dit een paar keer gedurende de dag en wanneer je gezwommen, getranspireerd of je afgeveegd hebt.

Bescherm je gezicht en ogen extra goed door een pet of hoed te dragen (tegenwoordig helemaal hip!). Een mooie zonnebril (ja, want ook in de ogen kan in enkele gevallen een melanoom ontstaan) op en je bent helemaal klaar voor de dag.

 

 

Disclaimer: Alle rechten van intellectuele eigendom betreffende deze werken (teksten, foto’s, e.d.) liggen bij Huidtotaal en haar licentiegevers.
Kopiëren, verspreiden en elk ander gebruik van deze werken is niet toegestaan zonder schriftelijke toestemming van Huidtotaal, behoudens en slechts voor zover anders bepaald in regelingen van dwingend recht (zoals citaatrecht), tenzij bij specifieke werken anders aangegeven is.

Geef een reactie

error: © Huidtotaal - kopiëren is verboden