Huidtherapie en Oedeemtherapie in Arnhem en Doetinchem
Gecertificeerd hbo-therapeuten
Huidtherapeuten en oedeemtherapeuten
Zonnebank schadelijk voor de huid

Het gevaar van de zonnebank

Zonnebank gezond of gevaarlijk?

Ik heb opgemerkt dat, ondanks de informatie die de afgelopen jaren naar buiten is gekomen, toch veel mensen nog gebruik maken van de zonnebank. Vooral onder de tieners is dit iets dat weer erg populair lijkt te zijn. De mening is dat een bruine huid mooier is en gezonder lijkt. Men weet vaak wel dat je door blootstelling aan zon kunt verbranden en dat dit niet zo goed is voor de huid. Maar als ik vraag of de zonnebank gezond of gevaarlijk is, dan is de reactie vaak dat het gezond is. Helaas is dat echt niet waar, ook niet voor de acne- of eczeemhuid.

 

 

Zonnebank is schadelijk voor de huid

De zonnebank is schadelijk voor de huid. Zelfs zo schadelijk dat de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) de zonnebank in 2009 als ‘kankerverwekkend’ heeft bestempeld en zijn zonnestudio’s, net als het gebruik van sigaretten en alcohol, alleen toegankelijk boven de 18 jaar.
Omdat zonnehemels elke dag op dezelfde intensiteit kunnen worden gebruikt, in tegenstelling tot de intensiteit van de zon die het hele jaar door varieert, is UV-straling van kunstmatige zon gevaarlijker dan blootstelling aan natuurlijke zon. Zonnebanken hebben een drie keer intensievere UV-kracht dan natuurzon.

In de afgelopen jaren is steeds meer duidelijk geworden wat de effecten van uv-straling zijn op de huid. In de gezondheidszorg lezen, horen en zien we het jaarlijks aantal huidkankerpatiënten dramatisch stijgen. Het aantal gevallen stijgt maar liefst met 10% per jaar en het melanoom is bij vrouwen tussen de 30 en 40 jaar doodsoorzaak nummer 1.

De schade die in de huid ontstaat is DNA-schade. Dit zijn afwijkingen die ‘onthouden’ worden door je lichaam. Deze schade is onder andere verantwoordelijk voor:

  • Huidkanker
  • Huidveroudering
  • Oogproblemen

 

 

Insmeren met een zonbeschermingsproduct heeft weinig nut als je onder de zonnebank gaat of bewust gaat liggen ‘bakken’ aan het strand. Volgens dermatoloog Gertrude Krekels kan het insmeren met zonnebrandcrème in combinatie met veelvuldige uv-blootstelling vergeleken worden met sigaretfilters. De filter in een sigaret beschermt bijvoorbeeld ook niet tegen longkanker.

Ook dermatoloog Marlies Wakkee zegt: ‘Verantwoord zonnen bestaat niet’. In deze video reageert Marlies Wakkee op de argumenten voor zonnebankgebruik.

 

 

Een bruin kleurtje is gezond?

Nu overduidelijk is wat de effecten zijn van uv-straling door zonnebankgebruik en zonnebaden in de natuurzon, zouden we beter moeten weten: een bruin kleurtje is niet gezond!

Ook voor de aanmaak van vitamine D hoef je niet onder de zonnebank of je veelvuldig aan natuurzon bloot te stellen. In de zonnebank zit te weinig UV-B-straling, de straling die nodig is om vitamine D aan te maken. Meer dan een kwartier tot een half uur buiten zijn heb je niet nodig voor je dagelijkse dosis vitamine D. Gebruik in de winter liever een voedingssupplement als je vitamine D tekort hebt.

De 21-jarige Amerikaanse Tawny Willoughby is bekend geworden door haar selfies om te waarschuwen voor de schadelijke effecten van de zon.

 

 

 

 

 

Bronnen:

http://www.rivm.nl/Documenten_en_publicaties/Algemeen_Actueel/Nieuwsberichten/2017/Nederland_bij_koplopers_voor_huidkanker_in_Europa

https://www.rtl.nl/video/2d009eac-25cb-4a82-8b89-774590e64d8e/

http://www.vitamine-info.nl/nieuwsartikel/article/5-vragen-over-vitamine-d-en-zonlicht-543/

https://www.metronieuws.nl/mode/2015/05/vrouw-met-huidkanker-post-selfie

 

 

 

Disclaimer: Alle rechten van intellectuele eigendom betreffende deze werken (teksten, foto’s, e.d.) liggen bij Huidtotaal en haar licentiegevers.
Kopiëren, verspreiden en elk ander gebruik van deze werken is niet toegestaan zonder schriftelijke toestemming van Huidtotaal, behoudens en slechts voor zover anders bepaald in regelingen van dwingend recht (zoals citaatrecht), tenzij bij specifieke werken anders aangegeven is.

Geef een reactie

error: © Huidtotaal - kopiëren is verboden