Huidtherapie en Oedeemtherapie in Arnhem en Doetinchem
Gecertificeerd hbo-therapeuten
Huidtherapeuten en oedeemtherapeuten
Ingrediënten huidverzorging producten

Ingrediënten: natuurlijk of niet?

Huidverzorgingsproducten: natuurlijk, biologisch, synthetisch of chemisch?

Al jaren let ik er nauwkeurig op: labels. Niet alleen wat betreft mijn verzorgingsproducten maar ook voor mijn eten, drinken en zelfs het wasmiddel. Bio is voor mij altijd best logisch geweest; met name voor huidverzorging. Totdat bekend werd dat er steeds meer sprake is van nepperij.

Helaas is het zo dat producten al heel snel labels als natuurlijk, biologisch, ecologisch en dergelijken mogen toepassen. Ook is de wet- en regelgeving hiervoor wereldwijd niet gelijk. Soms hoeft een product maar 10% ingrediënten te bevatten die van biologische oorsprong zijn om onder de noemer ‘biologisch’ te vallen. Als er vermeld staat dat het om een natuurlijke inhoud gaat, let dan helemaal op. In feite zijn alle stoffen oorspronkelijk natuurlijk. Ik kijk nu dan niet meer standaard naar het label, maar spit de ingrediëntenlijst grondig door.


100% biologisch beter dan synthetisch?

Je denkt “Ik ben op de goede weg, want ik gebruik een biologisch product”. Helaas is dat niet altijd waar. Het product kan lekker hydraterend aanvoelen maar juist een averechts effect hebben op bijvoorbeeld acne. Het is dus niet vanzelfsprekend beter om “natuurlijke” of “biologische” producten te gebruiken. Ook al bevat het product geen aanvullende synthetische of chemische ingrediënten.

Om huidaandoeningen te verminderen of te stoppen heb je vaak wat meer ondersteuning nodig van stoffen die je niet standaard in producten aanwezig zijn. Denk aan varianten van zink, talk en andere anti-bacteriële stoffen, siliconen en bepaalde UV-filters. Daarnaast kan het ook van belang zijn dat er een conserveermiddel wordt gebruikt in het product. Dit omdat er anders schimmels en bacteriën kunnen ontwikkelen in je crème die een ongewenst effect kunnen hebben op de huid.

 

Parabenen en andere irriterende conserveermiddelen

Als huidtherapeut is het mijn vak om de huid te verbeteren. Ik let daarom zorgvuldig op de inhoud van de merken die ik toepas. De producten die ik aanraad bij verschillende huidaandoeningen (denk aan puistjes, pigmentvlekken of eczeem) bevatten alleen de noodzakelijke werkzame stoffen. Irriterende stoffen zoals parabenen en ontvettende alcoholen worden zoveel mogelijk vermeden. Zijn er conserveermiddelen in verwerkt, dan zijn deze niet tot nauwelijks in staat de huid te irriteren.

 

Parfum of parfum-vrij?

In de verschillende lijnen zitten producten die parfum bevatten maar ook die parfum-vrij zijn. Vaak zijn de producten die gemaakt zijn voor de allergische, eczeem-gevoelige huiden vanzelfsprekend zonder parfum of geurstoffen. Het is dus voor mensen die gevoelig of allergisch zijn voor parfum toch mogelijk een geschikt verzorgingsproduct te vinden.

 

Huid en productadvies

Als je onder behandeling bent bij Huidtotaal dan krijg je standaard advies over producten en ingrediënten. Er wordt gekeken wat op dat moment het meest belangrijk is voor de huid. In de loop van het behandeltraject of daarna kan dat uiteraard aangepast worden. Ben je niet onder behandeling maar wil je wel meer weten over welke producten het meest geschikt zijn voor jouw huid? Maak dan een afspraak voor een huidtherapeutisch consult.

 

 

Zelf een ingrediëntenlijst leren lezen? Voor de echte freaks raad ik het boek “Lexicon van cosmetische ingrediënten” aan van Marieke Schutte.

 

 

Disclaimer: Alle rechten van intellectuele eigendom betreffende deze werken (teksten, foto’s, e.d.) liggen bij Huidtotaal en haar licentiegevers.
Kopiëren, verspreiden en elk ander gebruik van deze werken is niet toegestaan zonder schriftelijke toestemming van Huidtotaal, behoudens en slechts voor zover anders bepaald in regelingen van dwingend recht (zoals citaatrecht), tenzij bij specifieke werken anders aangegeven is.

Geef een reactie

error: © Huidtotaal - kopiëren is verboden